juli 2017 De schooltuin.
De laatste weken was het al volop zomerweer. Dit nodigde uit tot lekker buiten werken in de schooltuin. Er was veel werk te toen. Onkruid wieden, staakbonen omhoog leiden. Zonnebloemen planten en sla en courgettes oogsten. Ook was het erg droog in het tuintje dus er is flink beregend. Ik wil graag Jan Derks bedanken. Met zijn hulp en inzet is de tuin weer helemaal op orde. Jan heeft de kinderen veel geleerd over de tuin en de planten die erin staan.
Er zijn een aantal leuke foto's gemaakt over de tuinwerkzaamheden. Deze kunt u terugvinden op de site.mei 2017 Met deze warmte is het goed tekenen buiten!
Vandaag (29-5) werd het vanmiddag wel heel warm in de klas. We zochten samen een plekje in de schaduw met potlood, gum en een groot boek als ondergrond in de aanslag....klaar om te gaan tekenen. De opdracht was niet makkelijk; zoek een stukje van de schoolomgeving en teken deze zo precies mogelijk na! Iedereen deed super hun best en er zitten echte architecten in groep 5/6! De tekeningen krijgen ze deze week mee naar huis. Hieronder ziet u groep 5/6 bezig:
bezoek sparktech woensdag 19 april 


Groep 5/6 is naar Sparctech geweest in Weert. We vertrokken om half 9 met auto's. Aangekomen gingen we naar binnen. Eerst kregen we een uitleg wat we gingen doen. We gingen een optische illusie maken. Daarna gingen we aan de slag. Er waren een heleboel mensen die je konden helpen. Als je hem klaar had mocht je hem verven en versieren. Daarna gingen weer terug naar school. Sommige kinderen wilden niet meer naar school waaronder: Kris, Etienne, Mieke en Jim.  Ze hadden zich verstopt in de auto en Etienne had de deur op slot gedaan. Het eind resultaat: het was superleuk!!!!! 
Dit was het verslag van: Kris van Lier.

Sparktech, wij zijn met de klas er naar toe gereden. Bij sparktech hebben we automata gemaakt. Het was niet erg moelijk.
Toen we alles in elkaar hadden mochten we verven. Je mocht zelf weten wat. Als je klaar was met verven mochten er glitter opdoen. En ik vond het heel leuk! The end
Dit was het verslag van Fer B.
                                                                             

Sparktech op 19 april. Vandaag zijn wij naar Sparktech geweest. En daar hebben wij een automata gemaakt en daar boven op zit een optische ilusie. En ik mocht er glitters op doen met een lijm pistool. Nou dit was het verslag van Jenny Hofmans.                                                              Einde.


Maart 2017 Project zintuigen
muurkrant

De komende weken gaan we werken rondom het thema zintuigen. Onderdeel van het project is dat kinderen in kleine groepjes aan een muurkrant gaan werken rondom een zintuig. Uw kind mag thuis informatie opzoeken en mee naar school brengen over het zintuig waaraan zijn/ haar groepje werkt.

pannekoeken bakken 
Op woensdag 22 maart houden de kinderen van groep 6 pannekoekendag bij Klokkenstoel samen met de aanwezige senioren. Ze beginnen om 10.30 u met een spelletje (geefT u uw kind een eenvoudig spelletje mee?) en daarna start het pannekoeken bakken. Dit gebeurt o.b.v. de leerkracht en en vrijwilliger. Rond 12.15u zijn de kinderen klaar en kunnen naar huis.
Groep 5 gaat een andere keer een leuke activiteit met de senioren ondernemen. Dit zal waarschijnlijk een knutselactiviteit worden17 februari 2017
LAATSTE JUDOLES!

Vandaag hebben we de laatste judoles gehad. Hiermee sluiten we het schooljudo van 6 lessen af. Alle kinderen hebben super hun best gedaan! Wil je verder met judo? Zie dan de foldertjes die je vandaag ontvangen hebt, samen met het mooie schooljudo diploma! We bedanken judoleraar Dave Geelen voor zijn inzet!
16 januari 2017
Judolessen gestart in groep 5/6!

Afgelopen vrijdag vond de eerste judoles plaats door de grootste schooljudo organisatie van Nederland. We leren dat judo niet alleen maar verschillende worpen zijn, vooral ook vertrouwen, veiligheid en discipline komt aan bod. Samen oefeningen doen en judotechnieken leren maar wel op een manier waarop iedereen zich veilig voelt! De eerste les ging super en we hebben er nog vijf te gaan!december 2016


Verjaardag juf Astrid
Op woensdag 21 december is juf Astrid jarig en viert ze feest op school met de kinderen van groep 5/6. Verzoek is om de kinderen die dag een gezelschapsspel mee naar school geven, zodat we met de hele klas gezellig spelletjes kunnen doen. 

Kerst 2016
Nadat we dit jaar samen feestelijk hebben afgesloten tijdens de kerstviering op de Heihorst,  wensen we iedereen een fijne kerstvakantie toe en een gelukkig en gezond 2017

2 december 2016
Winnaar "'ne gansen toer..." Asterix de Galliër door groep 5/6!!
Een tijdje terug hebben we in groep 5/6 meegedaan met de wedstrijd "stuur je mooiste Limburgse woord in".  Vandaag kregen we bericht dat we een van de winnaars waren met de woorden schaöpke en windjmeulke. We hebben een Limburgse vertaling van Asterix en Obelix gewonnen voor de hele klas...maar....Kris van Lier uit groep 6 heeft dit boek ook nog eens gewonnen met haar woord schaöpke! Van harte gefeliciteerd!Oktober 2016

Kinderboekenweek
Kinderboekenweek met als Thema 'voor altijd jong' was een succes. De kinderen mochten hun lievelingsboek meenemen en hierover vertellen. Van dit boek hebben ze hun eigen boekenkaft gemaakt. De stamboom vonden ze heel leuk om te maken. In veel gezinnen zijn de oude fotoalbums weer eens uit de kast gehaald. De leerkrachten hebben veel voorgelezen en de kinderen mochten zelf ook veel lezen. Ook schoolbreed mochten kinderen met elkaar in alle klassen lezen. Ze hebben een mooi  lied en dansje geleerd.

Wereldoriëntatie
De eerste toetsen zijn alweer gemaakt van wereldoriéntatie. Ze hebben het goed gedaan.
De werkboekjes zijn mee naar huis geweest met de samenvattingen en de begrippen. In de les gaan ze ook heel ijverig aan de slag met de opdrachten. We wisselen de lessen af met interessante video's. De kinderen doen heel goed mee.

Boekenbeurten
In het kader van boekpromotie zijn we gestart met de boekenbeurten. De kinderen besteden hier veel aandacht aan. Een powerpoint is echt niet verplicht maar mag wel. Het telt niet mee voor een hoger punt. Het is leuk om te zien dat kinderen veel boeken van de besproken schrijver meenemen zodat hun klasgenootjes hier ook in kunnen lezen.
Na de boekenbeurten zullen we starten met de spreekbeurten. Hierover volgt nog informatie.

Herfstvakantie
Na al het harde werk op school is het tijd voor vakantie. We wensen jullie allemaal een hele fijne herfstvakantie toe.

Juni 2016
Muziekproject zing je slim
Professor Latido heeft alle kinderen een diploma uitgereikt vanwege hun uitzonderlijke zangtalenten. Er was een grote ouderopkomst die hiervan getuige is geweest! U vindt de foto's terug op de site.

Schoolreisje
Volgende week dinsdag graag ieder kind een veilige fiets meegeven zodat we samen naar Heythuysen kunnen fietsen. De voorbereidingen zijn in volle gang en het gaat mooi weer worden dus het wordt super leuk!
U mag uw kind een oude handdoek en zonnebrandcreme meegeven voor als het heel zonnig wordt ( we zijn de hele dag buiten). Ook mag uw kind één voorwerp meenemen dat geschikt zou zijn voor een verblijf op een onbewoond eiland.
We vertrekken om half tien op het schoolplein en verwachten om half vier weer terug te zijn. 


Mei 2016
Toetsen
Project WOII is eindelijk afgerond. De kinderen hebben heel veel gelezen, gezien en gehoord.  Ze zullen weinig moeite hoeven doen om een goede toets te maken, want ze hebben al enorm veel opgestoken tijdens de lessen.
De toets vindt plaats op maandag 6 juni.
Vrijdag zal juf Mariet de oefenstof meegeven voor Naut over de voortplanting. Ook dit thema wordt deze week afgerond. De toets Naut is op vrijdag  10 juni.

Schoolreisje
Op dinsdag 28 juni is het schoolreisje ingepland. We gaan dit keer met de fiets naar het huis van juf Astrid in Heythuysen, waar we een feest organiseren met spannende spelopdrachten. Het thema blijft geheim. Ik ben op zoek naar twee ouders die op die dag mee willen fietsen en de kinderen willen begeleiden bij de opdrachten. Er is ook enige voorbereiding nodig voor dit feest. Wie van de ouders heeft tijd om dit samen met mij te organiseren en/of dinsdag de 28e mee te gaan als begeleider?

Boekenproject: 'kraak de code'
Er is een groot koffer in de klas, vol met nieuwe boeken. Als de kinderen een boek uitgelezen hebben ontrafelen ze een gedeelte van een geheime code waarna uiteindelijk de kluis gekraakt kan worden. Vol enthousiasme zijn we gestart en de eerste schat, een dvd van Dummie de mummie is al uit de kluis gehaald. We zijn nu op  weg naar de volgende code. Wat zal er dit keer in de kluis zitten?April 2016
Project ons Heibloem
We hebben intensief gewerkt aan het project en zijn nu aan het afronden. De kinderen hebben nog geschreven over de feesten die er in Heibloem worden georganiseerd. We hebben een wandeling door het dorp gemaakt en foto's gemaakt van de straatborden en gekeken waar iedereen woonde in het dorp. Kinderen hebben hun eigen huis indeling getekend Ouderen zijn gevraagd naar hun verhalen over vroeger etc. Op de inloopavond van 21-4 wordt een overzicht gegeven van wat de kinderen allemaal al gemaakt hebben. Veel wordt verzameld voor het boek dat we maken van "ons Heibloem".

De Tweede wereldoorlog
Met veel interesse leren de kinderen van onze groep over de Tweede Wereldoorlog tijdens de lessen Brandaan. In onze klas staan veel materialen en boeken over dit thema. Ook kijken we wekelijks naar een deel van de serie "13 in de oorlog". We willen iedereen bedanken die moeite heeft gedaan om materialen en boeken voor onze groep ter beschikking te stellen. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. Ook willen we de opa's en ooms bedanken die ons boeiende verhalen zijn komen vertellen over hun jeugd en herinneringen aan de oorlog. 

Toetsen
Er komen weer twee toetsen aan, te weten op vrijdag 15-4 Naut en op dinsdag 19-4 Meander.
Brandaan project WO2 is nog lang niet afgerond. Dus na deze twee toetsen is er weer even rust!

Spreekbeurten
We zien dat de kinderen zich veel moeite doen om een mooie spreekbeurt te verzorgen. Ze steken er veel tijd en energie in. Let u er wel op dat enkele keren samen oefenen wel voldoende is en dat het niet een te grote belasting wordt. We willen voorkomen dat de kinderen druk gaan ervaren om een perfecte presentatie neer te zetten. Ze mogen gerust nog leren en tegen foutjes aanlopen.

Meivakantie
Wij wensen alle kinderen van groep 5/6 en hun ouders een hele fijne meivakantie toe.

Maart 2016

Spark tech lab
Groep 5-6 gaat binnenkort op bezoek naar  het Spark Tech lab in Weert. Zij gaan aan de slag met stroomkringen en schakelaars tijdens de opdracht "Beveilig je kamer/huis". Dit sluit aan bij het project ons Heibloem waar de eigen woning een deel van uit maakt.
 
De geplande datum is dinsdagmorgen 22 maart (ong. van 9.00u-11.00u).
Wij zoeken ouders die mee willen gaan en kunnen rijden. Als u interesse heeft, meldt u zich dan aan bij de groepsleerkracht.

Het adres van het Spark Tech Lab is Molenveldstraat 153 in Weert (19 km, 22 min. rijden).

Project "ons Heibloem"
We zijn twee weken geleden gestart met het nieuwe project en inmidddels hebben we de volgende activiteiten al gedaan:
Klassikaal een woordspin gemaakt over Heibloem, boeken over het leven in dorpen besproken, tekening van een buizerd gemaakt, een knutselwerk  van ons huis, tekening vd school en de kerk, plattegrond Heibloem aanvullen en bespreken en het eigen huis zoeken via digibord luchtfoto's.
We hebben nog nodig: een pasfoto en een foto van het eigen huis. Zou u dit aan uw kind willen meegeven?

Spreekbeurten
Uw kinderen hebben in de klas uitleg gekregen hoe ze een goede spreekbeurt kunnen geven. De meeste kinderen kiezen ervoor om dit in tweetallen te doen. Als het goed is heeft uw kind een blaadje mee naar huis genomen waarop de geplande datum staat en met wie ze samenwerken. Is dit niet het geval kunt u dit in de klas even navragen. Het is handig als de kinderen in de weken voor de spreekbeurt enkele keren samen kunnen afspreken om de spreekbeurt  goed voor te bereiden.

Rapporten
De oudergesprekken voor de rapporten zijn op maandag 21 en dinsdag 22 maart. Bent u verhinderd of kunt u op een bepaalde tijd niet? Geef dit tijdig door. De vrijdag voor de gesprekken krijgt uw kind de portfolio klapper en het rapport mee naar huis. In de portfolioklapper zit ook een opdracht voor u. Het zou fijn zijn als u dit wil invullen en aan het kind mee terug wil geven. 

Automatiseren
Het vaak oefenen en herhalen van de keersommen is belangrijk om deze sommen te automatiseren. Op school besteden we hier wekelijks aandacht aan o.a. tijdens het rekenkwartiertje. De kinderen kunnen dan in tweetallen of kleine groepjes hun rekenvaardigheden met elkaar op een leuke manier oefenen. Op de site staan enkele foto's van uw kind tijdens deze rekenspelletjes. Blijft u ook thuis regelamtig met uw kind de keersommen oefenen?

December 2015

Tafeltjesdiploma

Deze week hebben Yilan, Lieneke en Finn hun tafeltjesdiploma gekregen. Proficiat!

App"zet de klok"
Er is een app verkrijgbaar die uw kinderen beter helpt de klok te leren. Deze app heet;"zet de klok" en is voor 0,99 euro te koop. Deze app leert uw kind met veel verschillende opdrachten en op verschillende niveaus te werken met de analoge en digitale klok.

Kerstmis
Nog ruim een schoolweek te gaan en dan is het alweer Kerstvakantie. In de klas is het gezellig met de kerstboom en de versieringen. De kinderen mogen "kerstknuffels" en boeken over kerst meenemen voor in de boekenhoek. De vrijdagochtend voor de kerstvakantie worden er door de hele school workshops georganiseerd. Ook krijgen de kinderen een lekkere wafel.

Huiswerk
De huiswerkpakketten voor taal en spelling zijn vandaag weer aangevuld en meegegeven. Deze hoeven pas vanaf de tweede week na de Kerstvakantie mee terug. Wel is er op de dinsdag na de vakantie een toets van Brandaan. De volgende week herhalen we in de klas een groot gedeelte van de lesstof. 

Surprise-ochtend
Vandaag, 4 december, komen de kinderen binnen met een vrolijke spanning op hun gezicht.
De meesten hebben hun surprise verpakt in een grote grijze vuilniszak. Voor een enkel cadeau is een kleinere tas of zelfs een groot laken beter geschikt. Tijdens het uitpakken klinkt er regelmatig applaus, steeds vanwege de mooie gedichten.maar ook voor de gezellige, grappige en spannende surprises. De kinderen vinden het geweldig en genieten volop.
Op de site staan de foto's, zodat u kunt meegenieten van een fijne ochtend.
Namens Sint en Piet ook de hulpsinterklazen bedankt!

November 2015
Kinderboekenweek "Raar maar Waar"

Deze week wordt kinderboekenweek afgesloten met alle kinderen van de Heihorst. De kinderen van groep acht organiseren deze afsluiting. We hebben drie weken veel activiteiten ondernomen in het kader van dit Thema. Heel veel gelezen, gebarentaal en Frans geleerd, fantasie dieren geknutseld, uitvindingen bedacht en getekend, stukjes voorgelezen voor de klas en proefjes/ experimenten laten zien.. Op een intekenlijst konden de kinderen inplannen wanneer ze hun proefjes wilden laten zien. Dit was erg aansprekend en veel kinderen maakten gebruik van deze mogelijkheid.Op de site kunt u enkele foto's zien van deze experimenten.

Rapporten
Op vrijdag 27 november krijgt uw kind het eerste rapport van dit schooljaar mee naar huis. We hebben samen heel hard gewerkt aan alle vakken en veel kinderen hebben ook thuis aan extra huiswerk en schooltaken gewerkt. Dit is niet altijd leuk maar wel noodzakelijk om tot goede resultaten te komen. Blijft u naast de huiswerkopdrachten uit de mapjes ook  aandacht schenken aan het regelmatig inoefenen en herhalen van de tafeltjes en ziet u erop toe dat uw kind voldoende leest? 


Juli 2015
De laatste nieuwsbrief van dit schooljaar

Ondanks dat het een lang schooljaar was, is de tijd omgevlogen. De kinderen hebben hard gewerkt en veel bijgeleerd. De snappets die we als proef hebben gebruikt voor rekenen en spelling vonden bjna alle kinderen prettig om mee te werken. Volgend schooljaar gaan we daarom dan ook met deze snappets verder. 

Naast hard werken en toetsen maken hadden we ook af en toe tijd voor iets leuks. We keken een filmpje of muziekclipje, deden spelletjes, mochten vrij tekenen en knutselen en gingen af en toe naar het speeltuintje met de hele klas. Het spel "de draak en de wapenwinkel" dat voor schoolreisje gepland stond, hebben we alsnog gespeeld, samen met groep 7 in de speeltuin. 

De schooltuin is goed bijgehouden en hierover hebben de kinderen een verslag geschreven in hun boekje "bulbs 4 kids" Dit boekje hebben de kinderen deze week mee naar huis genomen.

Michal had het erg mooi beschreven. hieronder volgt zijn verslag:
                                     Schooltuin de heihorst 
                                             2014-2015
We krijgen een tuin zei de juf dus we kregen een tuin.We hebben er dan veel in geplant maar eerst moesten we het graven en mesten.Na een maand gingen we iets planten:tulpen,aardbeien,courgetten,bonen en nog meer,dan gingen we water geven anders groeien de planten niet.Na een week waren ze beetje klein,maar ze waren gegroeit.Later na een maand gingen we bloemen planten voor de school iedereen heeft er twee of drie geplant.Die bloemen groeiden snel.De bonen,aardbeien,courgetten en tulpen groeiden snel,de tulpen waren 20 cm.Iedereen moest onkruid weghalen.En tomaten hadden we ook geplant en later zonnebloemen.Die waren heel snel groot. Later hadden we aardbeien geplukt, die waren lekker!!!! We hadden planten uit de tuin verloot. Dat was leuk

Ik wil alle kinderen en ouders bedanken voor hun inzet. Het was een heel fijn schooljaar.

Juli 2015
Schoolreisje

Met schoolreis gingen we buut en gewoon verstoppertje spelen door de hele school.en dat was erg leuk.(Suzie)

We zijn naar De Leistert gaan zwemmen,frietjes en ijsje en nog een film!!!!!! (Tom)

We hadden zoveel gedaan, het was echt leuk!!! bijvoorbeeld:verstoppertje,film met cake,fietsen naar de Leistert,zwemmen en als laatste naar het plaza met een ijsje en frietjes!!!!!(Lisa)
               
Bij het zwembad gingen we ook wat dames in het bubbelbad uitdagen met de armen zwaaien en schreeuwen we kregen ook nog (vieze frietjes) dus ik heb er geen een gepakt nou 2 dan bij tom maar ik wist niet of er zout op zat en bij de plaza in de netten blijven hangen en het was leuk en nog fietsen ruilen met Finn op het laatst en door de modderplassen crossen leuk!!!(Freek)

Met schoolreisjehbben we buutverstopertje gedaan en een film gekeken.die was spannend en super leuk!!!!!!!!!!!! Ondertussen hebben we cake gegeten en limonade gedronken er was gewone cake en chocolade cake. Daarna zijn we met de fiets naar de Leistert gegaan. We hebbben eerst gespeeld in het klimtoestel we hebben bijna de hele tijd in de netten gebleven. Daarna hebben we friet gegeten en toen zijn we eindelijk gaan zwemmen!!!!!!!(Lieneke)

Met schoolriesje hebben we eerst buutverstopertje en gewoon verstopertje gedaan.daarna hebben we een film gekeken en de film heette de lego movie ondertussen mochten we cake en snoepje gegeten. daarna zijn we met de fiets naar de leistert gagaan daar hebben we eerst gespeelt en daarna FRIETgegeten en daarna eindelijk gaan zwemmen ik ben heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel vaak van de glijbaan gegaan er was een donkerbluawen glijbaan en een lichtblauwen glijbaan daar ben ik ook heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel vaak van  af gegaan en ik ben heel lang in het bubbelbad geweest en toen gingen we afdrogen en toen weer met de fiets terug naar school en toen gingen we naar huis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Finn)

GROEP5/6 OP SCHOOLREISJE!!!!!!!!!!!!!
eerst gingen we een spel doen (de draak en de wapenwinkel)
maar dat kon niet ,want het regende.
dus gingen we film kijken.
daarna gingen we zwemmen.
maar eerst naar de plaza!!!
in het zwembad ging ikheeeeeeeeeeeel vaak van de glijbaan ik draaide heeel vaak rond!!!!!!!!!!!
daarna gingen we FRIET eten.
toen we klaar waaren fietsten we weer terug.
ik krosten door de modder en mijn fiets was helemaal vies!!!!!!!(Joury)

Juni 2015
Spreekbeurten en boekpromotie

Iedere leerling heeft inmiddels een boekkring en spreekbeurt voor de klas verzorgd. Tot het einde van het schooljaar zijn de kinderen echter vrij om nog een spreekbeurt te houden als ze dit zelf leuk vinden. Vandaag heeft Joury voor de groepen 3/4 en 5/6 samen met gastspreker (Mark) een spreekbeurt over bijen gehouden. (Mark heeft ook voor groep 1/2 een mooie presentatie verzorgd.) Dit was erg leuk en informatief. Er was een complete bijenkast en alle attributen die met het houden van bijen te maken hebben werden gedemonstreerd.  Er was een bijenraam vol bijen achter glas zodat alle kinderen goed konden zien hoe het bijenvolk bij elkaar kruipt op de honingraat.

CITO
Deze weken werken de kinderen weer aan de CITO-toetsen van rekenen, spelling en studievaardigheden. Ook wordt AVI en DMT afgenomen. Al zijn het de laatste schoolweken, zorgt u ervoor dat de kinderen niet te laat naar bed gaan zodat ze fit en uitgerust kunnen leren en werken? Het thuis lezen willen we u ook vragen te blijven stimuleren. Het blijft belangrijk om veel leesmeters te maken.

Schooltuin
We hebben een mooie schooltuin vol met groentes en bloemen. De eerste oogst is al geplukt; enkele mooie kroppen sla!

Op de site staan foto's van de Spreekbeurt over Bijen 

April 2015

Project geld

De afgelopen drie weken hebben we schoolbreed gewerkt aan het project "geld". De kinderen van groep 5/6 vonden dit reuze interessant en wilden er graag meer over leren. Enkele onderwerpen die aan bod zijn gekomen zijn: zakgeld, geld verdienen, sparen, geld uitgeven, keuzes maken en vals geld. Er werd ook een gastles verzorgd door de Rabobank waarbij teams tegen elkaar mochten strijden tijdens een geldquiz. Het project werd afgesloten tijdens de inloopavond met een vastenactie. Alles wat er voor de vastenactie is bedacht kwam vanuit de kinderen zelf. Ze hebben dit heel knap uitgevoerd en we zijn erg trots op het resultaat van hun inspanningen. 
(Voor foto's van deze avond kunt u terecht op de site)

Schooltuin
We hebben hard gewerkt in de schooltuin. De bloembollen staan mooi te bloeien en de sla, aardbeien en pompoenen staan al in de grond. Binnen kweken we momenteel boontjes, erwten en zonnebloemen. Verder staat er nu een bijenhotel in de tuin. Daarvoor hebben we deze week bloemzaadjes gestrooid in de hoop dat er over een aantal weken veel wilde bijen op de bloemenpracht af zullen komen. Het is prachtig om vanuit ons klaslokaal te kunnen zien hoe alles groeit en bloeit. Het brengt de kinderen dichter bij de natuur.
(Voor foto's van de schooltuin kunt u terecht op de site)

Snappet
Na de meivakantie starten we in groep 5/6  tot einde schooljaar een proef met i-pads in de klas. Hierop willen we de kinderen de oefenstof van rekenen en spelling laten verwerken. De instructie wordt gewoon door de leerkracht gegeven. De kinderen hebben al eens gewerkt met deze i-pads en waren erg enthousiast. De leerkracht kan de vorderingen van ieder kind precies volgen via een moederbord en desgewenst extra hulp geven. Afhankelijk van de bevindingen wordt beslist of deze i-pads definitief worden aangeschaft. We zullen u op de hoogte houden.

We wensen jullie allemaal een fijne meivakantie toe

Maart 2015
Met Brandaan zijn we in de Middeleeuwen beland. De meeste leerlingen vinden het machtig interessant om te leren hoe de mensen in die tijd leefden. We zijn gestart met ridders en kastelen en nu krijgen we een beter idee hoe het leven in een middeleeuwse stad er uit zag. We vullen informatie uit de boeken aan met boeiende filmfragmenten en als de leerlingen heel hard gewerkt hebben kijken we naar een aflevering van Floris. Dat zullen vele ouders zelf ook in hun jeugd bekeken hebben!

Met rekenen en spelling gaat het ook hard vooruit. Sommige leerlingen krijgen extra oefenstof mee naar huis om het nog beter onder de knie te krijgen. Als u hier vragen over heeft, loop gerust binnen. Meestal kunnen we wel even tijd vrij maken om met u te overleggen over de stof, over de vorderingen van uw kind of over andere dingen die u bespreken wil.

Met knutselen zijn we al een hele tijd in de wintersportsfeer. Deze week hebben we de laatste opdracht afgerond waarbij een skiër uit de lift is gevallen. Laatst hebben we mooie kleurrijke skipoppetjes geknutseld.Nu gaan we ons toch eindelijk weer richten op de lente. Niet alleen met knutselen maar ook met het opnieuw aanplanten van ons tuintje. Zijn er ouders die zaaigoed over hebben voor onze groep? Dat zouden we erg op prijs stellen. Verder willen wij u vragen of u thuis nog iets van lentedecoratie heeft om de klas op te fleuren. Voor een knutselopdracht zijn we nog op zoek naar gedroogde zaden en bonen en kleine kunststof bloemetjes. Heeft u iets dergelijks thuis liggen en niet meer nodig, dan zouden wij er mee geholpen zijn.Januari 2015

We zijn inderdaad nog druk bezig met toetsen! De eerste resultaten zijn al bekend. We mogen er tevreden over zijn. Bent u erg benieuwd hoe uw kind de toetsen gemaakt heeft, loop dan gerust even binnen. Waar wij ook erg tevreden over zijn, is de werkhouding van de kinderen: zij werken tijdens de toets heel geconcentreerd door, ook al duurt zo'n toets voor de kinderen toch erg lang.

Vanochtend hebben we tijdens een gezellige verkiezing de nieuwe carnavalsprins uitgeroepen.Het is prins David. Met de prins voorop hebben we polonaise gedanst in groep 7 en 8.

Gistermorgen hebben we twee stagaires op bezoek gehad: Melissa en Ilona. Zij hebben ons een dans geleerd, die we voor het carnavalsoptreden kunnen gebruiken. Het is niet te geloven hoe snel sommige kinderen zo"n dansbewegingen oppakken.
Volgende week oefenen we verder voor ons optreden, zodat met de carnavalsviering iedereen goed mee kan doen.


januari 2015

We zijn al weer goed opgestart na de Kerstvakantie. Vanaf de volgende week start een drukke periode met enkele methode toetsen van Naut, Meander en rekenen en de CITO van rekenen- wiskunde, spelling, AVI en DMT. De week voor Carnaval is dit afgerond zodat de kinderen zich daarna kunnen uitleven in het vasteloavends feest.

Tijdens de handenarbeidlessen zijn we gestart met het thema winter. De skipoppetjes zijn heel erg leuk geworden en gaan volgende week mee naar huis. Daarna maken we een skilift. 

We hebben een nieuwe leerling in onze klas, Suzie. Wij vinden het heel erg gezellig dat zij in onze groep 6 erbij is gekomen. 

December 2014

Tijdens de donkere dagen vallen de gezelligste feesten.  Sinterklaas kwam op bezoek, de kinderen maakten prachtige surprises en  mooie gedichten. De verjaardag van juffrouw Astrid werd feestelijk gevierd. We hebben in de klas de lichtjes van de kerstboom aangezet, er stonden knuffelberen met kerstmutsen. Op donderdagavond was er voor alle kinderen een heus kerstdiner met de lekkerste hapjes om uit te kiezen.
 Aan al deze feesten hebben  de kinderen en hun ouders een steentje bijgedragen, waarvoor hartelijk dank. Wij hebben dit jaar met een goed gevoel af kunnen sluiten. Wij wensen dat 2015 ook zo'n fijn jaar wordt!
 
Wij wensen iedereen  fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!Knutselopdracht:" Bouw je eigen kinderstad"
Bij deze opdracht hebben de kinderen technieken geleerd waarmee ze stevige constructies kunnen maken van papier. De kinderen hebben eerst in tweetallen geoefend hoe ze een stevig framewerk in elkaar kunnen zetten en dit daarna kunnen afwerken met wanden van gekleurd papier en ramen. Daarna heeft ieder zijn eigen ontwerp gemaakt en zelfstandig uitgevoerd. Alle bouwwerken bij elkaar vormden een prachtige en kleurige kinderstad. We waren erg trots op het eindresultaat.

Foto's zijn geplaatst op de website.

Het orgelproject
Op maandag 17 november  heeft de heer Gijzels ons veel geleerd over het orgel. De kinderen vonden het leerzaam en leuk dat ze zelf op het kerkorgel hebben mogen spelen. Hieronder staan enkele stukjes die de kinderen zelf hebben geschreven.


Michal (groep 6)
Meneer Ad had aan ons veel dingen verteld over orgels. Het was heel leuk want we mochten een houten orgel maken en er op spelen. En je mocht zelf weten wat je er op mocht spelen. Dan gingen we met meneer Ad naar de kerk want daar was een electrisch orgel en daar mocht iedereen op spelen met twee kinderen. Het was wel moeilijk maar ook heel leuk. Het was een leuke ochtend.
 
Finn (groep 5)
Ik vond het leuk om een orgel te maken en ik wist niet of de orgel het deed ik vond het fijn om met Ad Gijzels te werken. Ik vond het leuk dat we in de kerk mochten spelen met de orgel en het liedje was  heel erg leuk en Ad was ook heel leuk en ik vond mijn groepje ook heel leuk en er zaten in, Sjors en Rafke en Mariska en ik. Einde
 
Lieneke (groep 5 )
Ik vond het heel leuk dat er een meneer Ad Gijzels in de klas was geweest .
We hadden in de kerk op een orgel gespeeld het was heel leuk  en we
hebben zelf ook een orgel gemaakt en we mochten er ook op spelen.
En we hebben op het zelfgemaakte orgel gespeeld.
En het groepje van mij was Rick, Joury, Yilan en Lieneke.
EINDE
 
Stef (groep 6)
Ad heeft ons les gegeven over orgels. Orgels zijn soms van hout  maar vaak van lood. We hebben eerst op buisjes gespeeld en daarna zelf een orgel gemaakt van hout. Er zijn draaiorgels en electrische orgels. Aan een draaiorgel moet je draaien en aan een electrische orgels moet je als een piano  op toetsen drukken. Er zitten 56 fluiten in een rij en soms zijn er wel  70 rijen dus dat zijn samen 3920 fluiten heel veel!


Foto's zijn geplaatst op de website.
Speciale activiteiten in de klas

Bloembollen
Vorige week hebben de kinderen in de tuin bij de kleutergroep diverse soorten bloembollen geplant. Dat was een leuke en fikse klus.  En nu maar hopen dat ze in het voorjaar uitkomen!
Foto's zijn geplaatst op de website.

Herfstschilderij
Tijdens de les begrijpend lezen van groep 6 lazen we een instructie over het maken van een schilderij van herfstbladeren. Daar hadden de kinderen wel zin in! Elk kind heeft een herfstblad op het grote vel papier getekend en er wat moois van  gemaakt. De hele groep heeft tegelijkertijd aan één schilderij gewerkt, goed samengewerkt en goed overlegd. Dat was al prachtig om te zien, het schilderij zelf is ook prachtig. 

Ontruiming
De ontruimingsoefening verliep prima! De afspraak is:rustig naar buiten lopen, geen spullen meenemen en naar de afgesproken plek op de speelplaats gaan. De juffrouw zorgt voor de namenlijst en maakt ramen en deuren dicht. Iedereen hield zich perfect aan de afspraak.
Als het aan de kinderen ligt, kan ons niets meer gebeuren!

Schoolontbijt
Het commentaar van de kinderen over dit Nationale Schoolontbijt was: lekker, gezellig en gezond. Het smaakt naar meer!Zelfstandig werken

De kinderen zijn nu ruim een maand in hun nieuwe groep. Ze zijn inmiddels goed gewend aan het meer zelfstandig werken. Vooral de kinderen van groep 6 verdienen hier een pluim voor. Bij de weektaak valt op hoe goed zij hun taal- en rekenopdrachten maken. Het tempo zit er lekker in. Zo houden zij tijd over voor hun extra taken zoals lezen, Ambrasoft op de computer, tafeltjes oefenen en hun plustaken. Een enkele keer schiet het nakijken er wel eens bij in. Dat is nog een aandachtspunt.
Er zijn steeds meer kinderen van groep 5 die het goede voorbeeld kunnen volgen. Zij doen er in elk geval allemaal hun best voor.

Informatieavond

Wij nodigen de ouders van groep 5 en 6 uit voor de informatieavond op maandag 6 oktober. Aanvang:19:30 uur.
Juf Astrid verzorgt deze avond. Juf Mariet is afwezig vanwege een oogoperatie.
Wij hopen dat alle ouders aanwezig zijn.

Gymles

Wellicht hebben de kinderen al verteld dat Vera van Bakel de gymles heeft geobserveerd. Het viel haar op dat alle kinderen zo enthousiast en actief meededen. Vera verzorgt, in het kader van haar opleiding, de komende tijd op vrijdag in de groepen 5/6 en 7/8 de gymlessen.

Koken met producten uit de schooltuin

Tijdens het oogsten vonden de kinderen een reuze courgette. Het was duidelijk dat we hier iets mee moesten. Hier zou je een grote pan soep van kunnen maken! Op woensdag hebben we meteen daad bij woord gevoegd en hebben alle kinderen de juf geholpen met het snijden van de courgette voor de soep. Op verzoek van de kinderen hier het recept:
een grote courgette
een ui
flesje room
half pakje bourcin roomkaas
uitgebakken spekjes
kipbouillonblokken
peper

Snij de courgette in kleine blokjes en stoof deze gaar met de ui. Pureer deze massa. Voeg toe de bouillonblokken met water en laat de soep koken. Daarna de room en bourcin toevoegen en op smaak brengen met wat peper. Serveer deze soep met uitgebakken spekjes om het extra lekker te maken.
Of de kinderen het lekker vonden? Kijk maar naar de foto's!

Nieuws vanuit groep 5/6 

Iedereen heeft zijn draai inmiddels goed gevonden in groep 5/6. Voor groep 5 is de grootste verandering de nieuwe zaakvakken van Meander, Brandaan en Naut. De eerste toetsen van rekenen en taal zijn ook al weer afgenomen en de meeste leerlingen hebben deze prima gemaakt. De tafeltjes spelen bij het rekenen een grote rol en het is belangrijk dat deze vaak geoefend worden. Ook thuis kunt u uw kind hierbij helpen door ze regelmatig af te vragen.


 

Bij rekenen, taal en andere vakken kunnen de kinderen veel leren door met elkaar samen te werken. Zo kunnen ze profiteren van elkaars sterke kanten en inzichten met elkaar delen. Een mooi voorbeeld van deze samenwerking is het project dat we gestart zijn met handenarbeid waarbij de kinderen samen een nieuwbouwproject ontwikkelen dat gericht is op hun eigen smaak en wensen. Dit is een pittige opdracht die de komende periode wordt uitgewerkt. Als dit project is afgerond kunt u de resultaten komen bewonderen.